- Újdonságok
- Akciók
- Étrend-kiegészítők
- Gyógytermékek
- Kozmetikumok
- Élelmiszerek
- TrendaVit
- Italok
- Növényi élelmiszerek
- Rágógumik, cukorkák
- Olaj, ecet
- Reggelizõ pelyhek
- Csírák, magok, gabonák
- Sütési segédanyagok
- Lekvárok, mézek, Nugát krémek
- Snackek, aszalmányok
- Lisztek
- Istant ételalapok, levesporok
- Gluténmentes termékek
- Egyéb alapvetõ élelmiszerek
- Rizs, tészta, hüvelyesek
- Tejtermékek, pékáru, sütemények
- Vega húspótlók
- Szószok, mártások, poralapok
- Reformélelmiszerek
- Ételízesítés
- Szója- és rizspudingok
- Cukor, édesítőszerek
- Kekszek, nápolyik, csokoládék
- Dia-vitál
- Pástétomok
- Laktózmentes termékek
- Halkonzervek
- Konzervek,befőttek, savanyúságok
- Paleo
- Egyéb reformélelmiszer
- Egyéb diabetikus termékek
- Pudingporok
- Hidegkonyhai termékek, saláták
- Tisztítószerek
- Egyéb reformélelmiszer
- Antioxidánsok
- Vajak
- Gyógyvizek
- Svédcseppek, tinktúrák
- Egyéb tejhelyettesítők
- Speciális olajok
- Sós snackek
- Egyéb termékek
- Immunerősítés
- Növényi italok
- Szív, vérkeringés, koleszterin
- D-vitamin
- Szilárd szappan
- Aszalmányok
- Örlemények
- Müzlik
- Nyomelemek
- Gluténmentes édességek
- Hidegkonyhai termékek, saláták
- Gyümölcslevek
- Ginseng készítmények
- Paleo lisztkeverékek
- Sók
- Egyéb édességek
- Fogkefe
- Izület, reuma
- Gyomor, emésztés
- Paleo kenyerek
- Bőr, haj, köröm
- Idegerősítő, nyugtató
- Gluténmentes pékáru
- Fogyasztószerek
- Húgyhólyag, prosztata
- Aminosavak, fehérjék
- Egyéb köretek
- Egyéb gluténmentes termékek
- Egyéb reggelizők
- Lekvárok
- Félkész/ előkészített lisztek
- Testápolók
- Hajápoló eszközök
- Masszázskrémek,-olajok
- Multivitaminok
- Napozószer
- Gyógy- és sportkrémek
- Fertőtlenítők
- Aszalmány
- Melegétel
- Tofu, szójatermék
- Száraztészta
- Kalcium, magnézium
- Növényi olaj, zsír
- Titánia Manikűr, pedikűr eszközök Solingeni
- Szaloncukor ,diabetikus, paleo.
- egészségügyi termék
- BATZ papucs másodosztályú, szépséghibás termékek
Natura hajdina natur,hántolt 500 g
másodosztályú , szépséghibás
-
A hajdina vagy pohárka /Fagopyrum saggitatum/ görög nevét a bükkéhez hasonló, barnás – feketés terméshéjjal borított, három élő, legömbölyített gúla alakú, szemterméséről és nyílhegyet formázó leveleiről kapta.
Bár botanikailag a keserűfélék /Polygonacae/ családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.
Ez az értékes tápanyagtartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető, hosszú és kalandos utat járt be, míg hazánk éléstárába került.
A hajdina őshazája Ázsia középső, mérsékelt égövi részén található, innen az V. században származott el Japánba és Kínába. Közép Európába a középkorban mongol és török néptörzsek közvetítésével jutott el, majd a tengeri kereskedelem révén Velencébe, Lombardiába, Dalmáciába és dél Tirolba került. Termesztésének fénypontját Európában a XVII. században Németországban érte el. Később a burgonya és a búza térhódításával párhuzamosan fokozatosan visszaszorult, de még ma is találhatók jelentősebb hajdinatermő területek főként Oroszországban, Franciaországban, német, dán és holland vidékeken.
Magyarországra a hajdina Ausztria közvetítésével került. Fogyasztása a Felső Tisza vidékén élő lengyelek és csehek révén terjedt el. Hazánkban fő termőterületei az Őrségben, A felső Tisza vidékén és ettől délre a Székelyföldön terülnek el. Termesztése és fogyasztása nálunk mindig kis mértékű volt, ennek oka valószínűleg a hajdina viszonylag alacsony terméshozama és nehéz hántolhatósága.
Tápanyag összetevői:
A hajdina valódi jelentősége kedvező tápanyag összetételében valamint a szervezetre gyakorolt előnyös élettani hatásában rejlik.
A hajdina jellemző tápanyaga, a többi gabonaféléhez hasonlóan, a szénhidrát. Ám eltérően ezektől a pohánka termése és lisztje különösen sok keményítőt /56-77%/ tartalmaz, élelmi rosttartalma is kiemelkedően magas, 25,7 g/100 g termés, míg ez az érték a búzánál /Graham liszt/ csak 11,71 g/100 g termék. Ennek akkor van jelentősége, ha figyelembe vesszük azon vizsgálatok egész sorával bizonyított tényeket, melyek az élelmi rostban gazdag /40-50 g élelmi rost/nap/ táplálkozás mellett szólnak. Ugyanis a rostokban bőséges táplálék kedvezően befolyásolja a belek működését, azáltal, hogy a széklet térfogatának növelésével gyorsítja annak kiürülését, csökkenti az ún. tranzit időt. Így csökken a rosszindulatú daganatos bélelváltozások kockázata. Továbbá a rostok a koleszterin megkötésével a szervezet vérzsír szintjét is mérsékelik.
Fehérje tartalma hasonló a többi gabonaféléhez, de aminosav összetételek kedvezőbb, mert néhány kéntartalmú aminosavból /pl. metionin több található benne, ami egyes májbetegségek étrendi kezelésében/ jelentős.
Zsírtartalma ugyan kissé magasabb a hagyományos gabonafélék zsírtartalmánál, de jelentősége magas telítetlen zsírsav tartalmában rejlik.
Jellemző ásványi anyaga a kálium, de cink, magnézium és kalcium tartalma is kiemelkedő. Ennek következtében védő hatást fejt ki a szívizomzatra, jó hatással van az ered állapotára és jól alkalmazható a magas vérnyomás betegség diétájában.
A hajdina mindezeken túl értékes vitamin forrás, mivel a B vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza és E-vitamin tartalma is jelentős /7,9 mg/100 g/.
Mindezeken kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyen pl. a rutin /P vitamin vagy antipermeabilitási faktor/ amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.
Mint ahogy arról már korábban szó volt, a hajdina a régebbi korokban /és egyes területeken még ma is/ a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb.
Oroszországban, Ausztriában, Lengyelországban és Németországban a hántolt hajdinaszemeket köretként és levesbetétként használják. Egyes helyeken lisztjéből metélt és morzsás tésztákat, spagettit, makarónit és reggeli ételeket vagy 1/3 – 1/3 arányban rozs és búzaliszttel keverve kenyeret készítenek. A hajdinalisztből búza-, kukorica-, rizs- vagy zabliszttel kitűnőő, melyet a helyi sajátosságoknak megfelelően pl. lazaccal, sajtkrémmel vagy párolt zöldségekkel töltenek meg. Japánban a hajdinalisztből. palacsinta készíthet
10-15 % búzaliszttel készítik a Soba nevű speciális metélt tészta alapanyagot, melyet a rizstésztához hasonlóan fogyasztanak. A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken fogyasztás előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz.
Elmondható tehát, hogy a hajdina nem csak tápanyag összetételét, hanem kellemes ízét tekintve is helyet érdemel mindennapi táplálékaink sorában.
Tápanyagtartalom 100g:
Energia: 341 kcal
Fehérje: 9,8 g
Zsír: 1,7 g
Szénhidrát: 71,3 g
-
Energia tartalom (100g) 341 kcalFelhasználási javaslat A terméknek megfelelően,igény szerint.Főbb összetevők / hatóanyag tartalom hajdinaKiszerelés 500 gMinőségét megőrzi A termék csomagolásán jelzett időpontigSzármazási hely MagyarországTárolás Száraz, hűvös helyen tartandó!Vonalkód 5997848514330Termék típus Gabonák- hüvelyesek- magvakMárka NaturaTermékazonosító ML067501Szállítási idő 2-4 munkanapRaktárkészlet VANCikkszám 5997848514330Tömeg 500 g/db