Kategóriák
Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Partnereink

Antioxidánsok


Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.
Az antioxidáns egy görög-latin eredetű szó, melynek jelentése: oxidációgátló. Tehát tágabb értelemben minden olyan anyagot ide sorolunk, ami késlelteti vagy gátolja az oxidációs folyamatokat. Leggyakrabban ezt a szót pedig azokra az élő szervezetben fellelhető és a táplálékban található vegyületekre használjuk, melyek szintén hasonló funkciót töltenek be.
A táplálékkal bevihető antioxidánsok közé tartozik az A-vitamin és a vele rokon karotionid vegyületek. (Az antioxidánsok egyik legerősebb osztályát jelentik a karotinoidok. Az antioxidáns hatású karotinoidok segíthetnek a szabad gyökök okozta károk láncreakciójának megtörésében.) De ide sorolható még a C- és az E-vitamin. Az ásványi anyagok ugyan önmagukban nem antioxidánsok, de sok ilyen anyagot be kell juttatnunk a szervezetünkbe, hogy az ott termelődő antioxidánsok létre tudjanak jönni. Például szükségünk van szelénre, hogy a szervezet glutation peroxidázt tudjuon előállítani, vasra, hogy kataláz képződjön és a mangán, a réz, a cink is elengedhetetlen az SOD előállításához. A kénvegyületek, mint pl. a kéntartalmú aminosavak, a cisztein és a metionin, a szervezetben a termelődő leggyakrabban előforduló antioxidáns, a glutation felépítésében játszanak fontos szerepet. Az antioxidáns koenzimek, mint pl. a NADH (nikotinamid-adenin-dinukleotid), a koenzim Q10, és az alfa-lipidsav testünkben is képződik, de a táplálék útján is hozzájuthatunk.


Sorrend:


prev
next

Sorrend:

Webáruház készítés